Ráda jím a ráda vařím :))

Kvalitní jídlo bývá většinou první téma, když se člověk sžije s jógou. Začnete se zajímat, co vlastně jíte, jak to chutná a co by se dalo zlepšit. Rozhodně je důležitý výběr potravin. Kvalita ! Takže žádné průmyslové potraviny, ale živé byliny, zelenina a ovoce od farmáře, vajíčka a sýry také. Ptáte se mne jak jíst a co změnit. Odlehčení neboli detoxikace těla viz. kapitola Čistění těla. Každá změna se přihlásí sama, zkoušejte co Vám dělá dobře, není kam spěchat.. Vybírám si pokudmožno kvalitní potraviny, sýry, bílou mouku a maso nejím už roky. Nejraději mám pohankový chlebík, který peču bez kvásku, dříve jsem pekla žitný chleba, ale držet kvásekk v ledničce se mi už nechce. Často peču sladké dobroty, místo prášku do pečiva používám sodu, místo cukru med. Ráno začínám horkou vodou s citronem, na jaře je to domácí bezová limonáda, přes dopoledne jen ovoce, odpoledne polévka (mrkvová, dýňová, kedlubnová, špenátová, čočková, boršč), navečer salát , popřípadě naopak. Miluju dýňový olej, balsamico, mletou papriku lahůdkovou, řasu nori, lahůdkové droždí, které si s řasou nasypu na rýži sarim a přidám ghí. Mám ráda máslo na chlebík i k pečení, papám dobrou čokoládu, občas si dám lososa, s podzimem někdy přijde chuť na pečenou kachnu. Když je sezóna cuket, jedu je na všechny způsoby, stejně tak, když jsou rajčata, papriky, švestky.. V chladnějších dnech už tělo potřebuje teplé kaše (ovesná, jáhlová, rýžová), s jablky, švestkami, posypaná makem a skořící nebo karobem a slunečnicovými semínky, ale zásadně nepoužívám kaše instatní. Stravování se mění podle ročního období, podle zátěže, jiné je, když člověk cestuje, když je na horách v zimě nebo v létě, apod a nebo když je více času vařit, tak se rádi vyřádíme..  Na internetu je zdroj mnoha inspirací, zajímavé kombinace, ale nejvíc je to, co si vymyslíme a vyrobíme sami :) 

Jídlo je radost !

 

Rychlé a zdravé :

Vánoční :

Jarní oběd za 14 minut:

Letní dobroty

Velikonoční :